Julia Pöyhönen – Heidi Livingston

Tunnetaitojen käsikirja

Tunnetaitojen käsikirja vahvistaa niin lapsen kuin aikuisenkin tunnetaitoja lähes huomaamatta – helposti omaksuttavan tekstin ja hauskojen tehtävien avulla!

Kirja sisältää tieto-osuuksia vanhemmalle sekä hauskoja tunnetuokioita lapsen kanssa tehtäväksi. Yhdessä osuudet muodostavat askeleittan etenevän tunnetaito-ohjelman, jota vanhempi ja lapsi käyvät yhdessä. Tunnetaitojen käsikirjassa tunnetaitojen opettelemisesta tehdään lapsen ja vanhemman yhteinen projekti!

Helposti lähestyttävän oppaan avulla vanhempi opettaa lapselle muun muassa:

  • Miten tunteita säädellään Tunteiden tuulikartan, Myrskyn merkkien ja pyörremyrskyltä suojautumisen avulla
  • Miten muut kohdataan myötätuntoisesti Empatian askeleita noudattaen
  • Miten kantaa vastuu teoistaan ja pyytää anteeksi Hyvityslistaa hyödyntäen
  • Miten saada lapsi yrittämään sinnikkäästi uudestaan Sisun lataamisen avulla
  • Miten puhua itselleen myönteiseen ja hyväksyvään sävyyn ajattelemalla Aurinkoajatuksia ja miten tunnistaa Sadepilviajatukset, jotka vetävät mielen matalaksi
  • Miten pitää kiinni omista rajoistaan ja sanoa Voimaeläimen lailla jämäkästi ei

Nidottu, 136 sivua, 17,5 x 21,5 cm, ISBN: 978-952-341-435-8, Kustannus-Mäkelä Oy

Osta Ympyräisten verkkokaupasta

Psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston:

”Kun kirjoitimme Tunnetaitojen käsikirjaa, halusimme luoda paljon enemmän kuin pelkän kasvatusoppaan tunnetaidoista.

Pelkkä tieto tunnetaidoista ei riitä, jos vanhempi ei ole varma, miten lapsen saisi innostumaan mukaan harjoittelemaan uusia taitoja tai miten ottaa lapsen kanssa puheeksi joskus monimutkaiseltakin tuntuvia teemoja ja käsitteitä. Tämän vuoksi lisäsimme kirjan jokaiseen lukuun tunnetuokion, joka sisältää hauskoja tehtäviä lapsen kanssa tehtäväksi.

Vanhemman ei tarvitse muuta kuin seurata valmista käsikirjoitusta. Bonuksena tunnetuokioissa seikkailevat satukirjoista tutut sympaattiset hahmot.”

OSTA

Siro Saparon iso moka

Avaruusalus vie Ympyräiset jännittävään seikkailuun! Pikkutarkka Siro Saparo ei malta olla säätämättä muutamaa vipua ohjaamossa… Voi ei, Ympyräisten alus kääntyy väärään suuntaan! Joskus moka voi kuitenkin kääntyä onnenpotkuksi. Kenties nytkin, sillä raketti päätyy yllättävään paikkaan.

Tunnetaidot:
   • harmituksesta toipuminen
   • ratkaisun etsiminen ongelmaan
   • yhdessä tekeminen

Lue vinkit miten selviytyä mokan aiheuttamasta harmituksesta »
OSTA

Pelokas Pingviini ylittää itsensä

Pelokas Pingviini on saanut mahtavan idean. Se lähtee esittelemään keksintöään Poutapilven toiselle laidalle, mutta matkan varrelle osuu pelottava tunneli. Perillä Pingviiniä odottaa vielä suurempi haaste, kun keksinnöstä täytyy kertoa isolle yleisölle. Pelokas Pingviini on kovin ujo – miten se selviytyy jännittävästä tilanteesta?

Tunnetaidot:
   • pelottavien asioiden kohtaaminen
   • ujouden voittaminen
   • omien esteiden ylittäminen

Lue vinkit miten selviytyä jännittävästä tilanteesta »
OSTA

Puspus Pusukala tahtoo leikkiin

Ympyräiset pelaavat rannalla pomppupalloa. Puspus Pusukalan tekisi mieli osallistua peliin, mutta eihän kala pärjää kuivalla maalla. Puspus pahoittaa mielensä, kun kukaan ei huomioi sitä. Keksivätkö Ympyräiset, miten Puspus saataisiin mukaan yhteiseen leikkiin?

Tunnetaidot:
   • toisten tunteiden  ymmärtäminen 
   • ystävällisyys
   • leikkiin mukaan  ottaminen

Lue vinkit leikkiin mukaan ottamisesta »
OSTA
Koala Karhu haluaa olla paras

Poutapilvessä käy kuhina, sillä Ympyräiset valmistelevat juhlia. Juhlapaikka päätetään koristaa pilvipatsailla. Hienoja niistä tuleekin, ja erityisesti Räyhä Ravun  patsas saa kehuja. Se harmittaa Koala Karhua, joka pitää itseään Poutapilven parhaana taiteilijana…

Tunnetaidot:
   • huomion jakaminen
   • virheiden tunnustaminen
   • kateuden voittaminen

Lue vinkit kateuden käsittelemiseen »
OSTA
Pomppu Bansku ylikierroksilla

Ympyräiset viettävät Pomppu Banskun synttäreitä huvipuistossa. Vauhdikkaan päivän jälkeen Banskun on vaikea rauhoittua. Se haluaisi juhlien jatkuvan läpi yön! Miten ihmeessä Pomppu Banskun kierrokset saataisiin laskemaan? Olisiko iltarutiineista apua?

Tunnetaidot:
   • itsehillintä
   • konfliktin sanallinen  ratkaisu
   • rauhoittuminen

Lue vinkit rauhoittumiseen »
OSTA
Räyhä Ravun kiukkupuuska

Räyhä Rapu on pahalla tuulella heti herätessään. Aamupala ei maistu, eivätkä leikit suju. Kaiken lisäksi Räyhä Ravun äksyily pahoittaa monen Räyhä Rapu on pahalla tuulella heti herätessään. Aamupala ei maistu, eivätkä leikit suju. Kaiken lisäksi Räyhä Ravun äksyily pahoittaa monen kaverin mielen. Onneksi Fiksu Fantti tietää, miten huonosta päivästä tehdään parempi.

Tunnetaidot:
   •   myötäeläminen
   •   toisten tunteiden huomioiminen
   •   anteeksipyytäminen ja -saaminen

Lue vinkit kiukkupuuskien hallintaan »
OSTA
Kiva Kirahvin kannustus

Ympyräiset miettivät, mitä kivaa ne voisivat puuhata. Pomppu Bansku saa loistoidean – tehdään yhteinen esitys! Siro Saparo lupaa esitellä tanssitaitojaan ja Räyhä Rapu paukuttaa rumpuja, mutta Pelokas Pingviini epäröi. Kuka auttaisi Pingviiniä löytämään omat erityistaitonsa?  Ympyräiset miettivät, mitä kivaa ne voisivat puuhata. Pomppu Bansku saa loistoidean – tehdään yhteinen esitys! Siro Saparo lupaa esitellä tanssitaitojaan ja Räyhä Rapu paukuttaa rumpuja, mutta Pelokas Pingviini epäröi. Kuka auttaisi Pingviiniä löytämään omat erityistaitonsa?

Tunnetaidot:
   • positiivisten sanojen voima
   • pelkojen voittaminen
   • omien vahvuuksien löytäminen

Lue vinkit omien vahvuuksien löytämiseen »
OSTA
Sisu Kettu ei anna periksi

Sisu Kettu löytää aarrekartan, ja koko Ympyräisten joukko haluaa lähteä mukaan aarteenmetsästykseen! Vastoinkäymisiäkin kertyy matkan varrella, mutta yhdessä ystävykset keksivät keinot pasta eteenpäin.Sisu Kettu löytää aarrekartan, ja koko Ympyräisten joukko haluaa lähteä mukaan aarteenmetsästykseen! Vastoinkäymisiäkin kertyy matkan varrella, mutta yhdessä ystävykset keksivät keinot pasta eteenpäin.

Tunnetaidot:
   • toisten auttaminen
   • omien asioiden jakaminen
   • sinnikkyys

Lue vinkit sisun kehittämiseen »

Lapsen ja vanhemman vuorovaikutuksen tiedetään olevan tärkeimpiä ihmiselämän onnellisuutta ennustavia tekijöitä. Yhdessä luettavat satukirjamme käsittelevät arkielämästä tuttuja tunteita eläinhahmojemme Ympyräisten värikkääseen maailmaan vietynä. Vaikeitakin tilanteita kuten kiukkua, kateutta ja ylikerroksia on helpompi käsitellä lapsen kanssa etäämmällä mielikuvitusmaailmassa.

Ympyräisten parissa huomiota kiinnitetään myös positiivisiin asioihin kuten vahvuuksien tunnistamiseen, sisukkuuden vahvistamiseen ja kaverin mukaan ottamiseen leikkeihin. Varsinaiset tarinan rinnalla kulkeviin tunnepilviin on koottu kunkin kirjan teemaan liittyviä kysymyksiä. Ne ovat keskustelunavauksia, joiden avulla vanhemman ja lapsen on helppoa pohtia tarkemmin tarinan esiin nostamia tunteita ja miettiä niitä arjen tilanteiden ja lapsen omien kokemusten kautta.

OSTA

Pieni kirja tunteista

Tunteista puhuminen kannattaa aloittaa jo aivan pienen lapsen kanssa. Tässä kirjassa opetellaan nimeämään tunteita kuvien ja lorujen avulla. Aikuisille annetaan vinkkejä tunteiden sanoittamisesta arjessa.

Vahvuuskortit

Ympyräiset Vahvuuskortit auttavat löytämään vahvuuksia itsessä ja muissa. Vahvuuskortit auttavat tunnistamaan millaisia olemma ja millaisia haluaisimme olla. Vahvuuskortit ovat helppokäyttöinen apuväline keskusteluun itselle tärkeistä teemoista ja kokemuksista.

Tunnekortit & Muistipeli

Ympyräiset Tunnekortit on hauska ja monipuolinen tapa opetella tunnetaitoja. Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen ovat tärkeimpiä tunnetaitoja. Tunnekorttien avulla lapsi saa väylän ilmaista tunteitaan, tunnistaa tunteita ja puhua niistä.

Osta Ympyräisten verkkokaupasta

Löydät Ympyräiset-kirjoja Adlibris-verkkokirjakaupasta, Suomalaisesta Kirjakaupasta ja Prismoista.
Meillä on myös aivan oma verkkokauppa, josta voit tilata Ympyräiset-tuotteita.

Koska lapset rakastavat palata tuttuihin satuihin ja lukea niitä yhä uudelleen, olemme innoissamme, että Ympyräisten satukirjat löytyvät nyt myös äänikirjoina Storytel- ja Nextory-palveluista!