Tässä vinkkejä asian käsittelyyn:

1. Jotain juuri minulle

Tarkastele, toteutetaanko perheen arjessa jokaisen lapsen aloitteita, vai saneleeko esimerkiksi joku lapsista herkemmin, mitä tehdään? Voisi olla tärkeä kokemus lapselle, että joskus tehdään juuri sitä, mitä hän toivoi, tai että hän saa olla huomion keskipisteenä, tai saa valita jotain juuri itselleen. Usein sisarusten kanssa voi nousta esiin tilanteita, joita vanhemman on vaikea nähdä. Esimerkiksi nuorin perii usein muilta sisaruksiltaan vaatteet, mutta ovatko vaatteet ”siskon tai veljen vanhoja”? Saako isosisarus valita elokuvan?

2. Esimerkin voima

Tarkastele itseäsi vanhempana: Tunnistatko itsessäsi vaikkapa naapurikateutta ja tuotko sitä esiin? Lapsi poimii tarkkaavaisesti aikuisen vuorovaikutuksesta hienovaraisimpiakin ja tiedostamattomia asioita. Kiinnitä siis huomiota omaan tapaasi vaikkapa puhua omaisuudesta. Pidä myös huolta, ettet itse vertaile lapsia.

3. Jakaminen

Keskustele lapsen kanssa, mitä tarkoittaa, että joku on omaa. Voiko omia leluja antaa kaverille lainaksi? Pystyykö kaikilla leluilla leikkimään samaan aikaan? Kuluvatko lelut, jos joku toinen lainaa niitä? Millaista iloa lainaamisesta voi syntyä? Auta lasta lainaamaan omia lelujaan leikkitilanteessa, ja kannusta leikkimään yhdessä.

4. Taustalla jotain muuta?

Mitä kateuden taustalla voisi olla? Onko lasta huomioitu tarpeeksi? Oletko antanut hänelle aikaa? Leikkikää yhdessä ja luokaa positiivisia muistoja niillä asioilla, vaikkapa leluilla, joita teillä on. Kuuntele lasta ja sanoita hänelle, kuinka tärkeä hän on omana itsenään.

5. Aina ei tarvitse voittaa

Onko lapsesi hyvin kilpailunhaluinen? Pitääkö aina voittaa? Kokeilkaa yhdessä jotain ihan hassua, jossa tärkeintä ei ole lopputulos tai suoriutuminen vaan ihan vaan tekeminen. Muistuta myös lasta siitä, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, tai omistaa kaikkea, kaikilla on omat vahvuudet ja omat lelut ovatkin tosi hauskoja, varsinkin kun aikuinenkin innostuu mukaan.

Vinkit Maija Hytti

Koala Karhusta kertovassa tarinassa ”Koala Karhu haluaa olla paras” puhutaan kateudesta.

OSTA