Käytännön vinkkejä niistä selviämiseen:

1. Auta lasta tunnistamaan tunne ja sanota tilanne.

Kiukkupuuskassa lapsi on suurten tunteiden vallassa. Auta lasta tunnistamaan ja sanoittamaan tunne: ”Näen, että sinua harmittaa. Hieno ilmapallosi meni rikki ja se tuntuu sinusta kurjalta.” Kuuntele rauhassa lasta ja ota hänet syliin. Kerro, että kaikkia kiukuttaa joskus ja se kuuluu elämään. Yritä olla väheksymättä itse tunnetta tai hyssytellä sitä pois. Joskus itkeminen on kaikkein paras keino huuhtoa murheet pois.

2. Keksi ratkaisu

Moniin asioihin löytyy yksinkertainen ratkaisu. Jos rikkoutuneen ilmapallon tilalle löytyy uusi, tilanne ratkeaa helposti. Joskus riittää se, että lapsen huomion saa suunnattua uuteen asiaan. Jos kuperkeikka ei millään onnistu, keksikää jotain muuta kiinnostavaa. Lapsi kiukustuu nopeasti, mutta unohtaa yleensä suuttumuksensa yhtä nopeasti.

3. Pysy rauhallisena ja ole johdonmukainen

Tämä on haastavin vinkki: älä suutu itse ja pysy tilanteessa johdonmukaisena. Sinä olet aikuinen, näytät mallia ja annat esimerkin. Kiukkupuuskan ollessa päällä pure hammasta ja ole turvallinen tukipilari. Näytä lapsellesi, että toisen kiukutteluun ei tarvitse lähteä mukaan. Älä anna lapselle aina periksi tai opeta, että kiukuttelulla saa tahtonsa läpi. Pidä kiinni omista kasvatusperiaatteistasi, vaikka kieltäminen tuntuu vaikealta. Vanhempien yhteispeli on tärkeää. Jos äiti sanoo ei, on hämmentävää, jos isä aina myöntyy. Lapsi hakee rajojaan koko ajan ja etsii vaistomaisesti keinoja niiden rikkomiseen. Rajat ovat kuitenkin lapselle tärkeitä, ne luovat turvaa ja rakennetta elämään.

4. Mieti, onko lapsi liikkunut, syönyt ja nukkunut tarpeeksi

Kaikkia kiukustuttaa väsyneenä tai kun verensokeri on alhaalla. Ovatko päiväunet jääneet välistä tai onko takana huonosti nukuttu yö? Entä milloin olette viimeksi syöneet? Oikea syy kiukutteluun saattaakin olla nälkä tai väsymys. Myös purkautumaton energia voi näkyä kiukkuna. Pari tuntia ulkona juoksentelua päivässä tekee hyvää.

5. Keskustelkaa yhdessä kiukuttelutilanteista jälkeenpäin

Kiukutteluhetkeen on hyvä palata jälkeenpäin. Puhukaa yhdessä tilanteesta ja sen herättämistä tunteista. Muistelkaa, kuinka kiukusta päästiin yli. Aikuisen kannattaa vahvistaa, että kiukkukohtauksesta huolimatta lapsi on edelleen rakas vanhemmilleen. Erilaiset tarinat ja samaistuttavat hahmot ovat hyviä tilanteiden käsittelyyn: ”Muistatko, miten Räyhä Rapu käyttäytyi vihaisena? Olitko itse kuin Räyhä Rapu, kun et saanut kaupasta karkkia?…”

Vinkit Maija Nuorteva

Tarina Räyhä Ravun äkäpussipäivästä ”Räyhä Ravun kiukkupuuska” auttaa keskustelemaan kiukkupuuskista.

OSTA