Vinkkejä sisun kasvattamiseen:

1. Muista kannustaa lapsesi yrityksiä, ei pelkästään onnistumisia

Onnistumista tärkeämpää on se, että lapsi yrittää. Aina ei ole kyse määränpäästä, vaan myös matka sinne voi olla arvokas. Kannusta lasta tekemään aloitteita ja yrittämään uudestaan. Yhteisessä pelissä ei voitto ole tärkeintä, vaan yhdessä vietetty mukava hetki.

2. Pysähtykää yhdessä juhlimaan onnistumisia

Onnistumisia on kiva yhdessä tuulettaa ja juhlistaa! Erityisesti ponnisteluja ja sisua vaatineen suorituksen jälkeen on hyvä kuulostella, miltä onnistuminen tuntuu. Siihen tunteeseen on mukava pystyä palaamaan.

3. Keksikää uusia tapoja tehdä asioita, jotka tuntuvat hankalilta

Toisinaan asiat eivät suju helposti. Hengittäkää silloin syvään ja miettikää voisiko asian tehdä toisin. Pienellä luovuudella saatatte päästä sopivaan lopputulokseen tavalla, joka on lapsellekin luontaisempi. Jos lelujen korjaaminen leikin jälkeen tuntuu haastavalta, tehkää siitä leikki. Kuka saa nopeimmin tavarat paikoilleen tai miten kukin tavara selviytyy omalle paikalleen hyökkääjäimurin kynsistä.

4. Anna lapselle hyvä malli

Lapsi ottaa mallia lähellä olevista aikuisista. Kiinnitä huomiota omaan käytökseesi vanhempana. Jos itse luovutat ensimmäisen yrityksen jälkeen, mieti miksi vaadit lasta yrittämään. Haastavassa hetkessä voit sanottaa lapselle tilannetta: ”No tämäpä ei mennytkään ensimmäisellä yrittämällä. Koeta rauhallisesti uudestaan, kyllä tämä varmaan pian onnistuu.”

Vinkit Maija Nuorteva

Sinnikkäästä Sisu Ketusta kertovan tarinan ”Sisu Kettu ei anna periksi” innoittamana voi jaksaa yrittää uudelleen.

OSTA